Varo näitä!
5 sijoituspalvelun piilokulua, jotka syövät tuottosi

Sijoituspalveluita arvioidessa varmasti ärsyttävin asia on selvittää niiden todelliset kulut. Etsimme ja listasimme yleisimmät piilokulut, jotta osaat huomioida ja välttää ne sijoittaessasi.

Sijoitustuotteiden ja -palveluiden epäselvä hinnoittelu on monelle säästäjälle jatkuva päänsärky. Palveluiden historiallisia tuottoja esitellään auliisti, mutta kokonaiskulut on kätketty nälkävuoden pituisiin avaintietoesitteisiin ja palvelusopimuksiin.

Palveluiden vertailu helpottuu kuitenkin huomattavasti, jos ymmärtää etsiä ja kysyä muutamaa perusasiaa. Keräsimme yhteen sijoituspalveluista ja -tuotteista kerättävät yleisimmät piilokulut, joilla on todennäköisesti eniten merkitystä sijoitusvaihtoehdon kokonaiskustannuksia arvioidessa:

Älä anna piilokulujen syödä sijoituksiasi!

Hallinnointipalkkiot

Pääosa sijoituspalveluista perii palveluistaan jonkinlaista hallinnointipalkkiota. Passiivisesti sijoittavat palvelut perivät yleensä alle prosentin palkkiota, aktiivisemmat jopa yli 2% palkkiota. Jos palvelu sijoittaa rahastoihin, kannattaa selvittää, millaiset hallinnointipalkkiot rahastoista peritään erikseen.

Merkintäpalkkiot

Palveluntarjoaja voi tienata paitsi hallinnointipalkkioilla, myös rahastojen merkinnällä. Merkintäpalkkio voi olla sidonnainen merkintöjen arvoon ja tehtyjen merkintöjen määrään tiettynä ajanjaksona. Merkintäpalkkioista kasaantuu helposti merkittävä kustannus, jos merkintöjä tehdään usein, esimerkiksi säästettäessä kuukausittain.

Kaupankäyntikulut

Moni aktiivisempi salkunhoitaja käy kauppaa, ja sälyttää sijoituspalvelusopimuksessa kaupankäyntikulut asiakkaan maksettaviksi. Tässä kannattaa olla tarkkana – jos palveluntarjoaja tekee kauppoja aktiivisesti, kaupankäyntikulujen osuus nousee merkittäväksi osaksi kokonaiskustanuksia.

Tuottosidonnaiset palkkiot

Usein muuten edulliselta vaikuttava palvelu tai tuote paljastuu melko kalliiksi, jos pienellä kirjoitetusta tekstistä löytyy maininta ns. tuottosidonnaisista palkkioista. Ehdoissa voidaan määritellä jopa yli 5% tuottosidonnainen palkkio, joka nostaa kokonaiskustannukset aivan toiselle tasolle kuin hallinnointipalkkio antaa ymmärtää.

Lunastuspalkkiot

Halpa hallinnointipalkkio voi helposti houkuttaa aloittamaan sijoittamisen. Pettymys voi kuitenkin olla karvas, jos sijoitukset joutuu lunastamaan esimerkiksi yllättävän rahantarpeen vuoksi. Usein palvelut laskuttavat korkeita, jopa yli 4% kuluja lunastuksen yhteydessä, jos sijoitusaika jää lyhyeksi.


Piilokulut eivät kuulu nykyaikaiseen sijoittamiseen

Prosentin tai prosentin pienen osan merkitys voi vaikuttaa vähäiseltä. Piilokuluista kasaantuu helposti muutaman prosentin lisäkulu vuodessa, joka kahdenkymmenen vuoden aikana voi tarkoittaa kymmenien tuhansien eurojen menetettyjä tuottoja.

Piilokulut eivät kuulu mielestämme nykyaikaan, sillä ne eivät herätä luottamusta. Me Evervestillä uskomme täysin läpinäkyvään ja yksinkertaiseen hinnoitteluun, koska uskomme avoimmuuteen – emme selittelyyn.

Lyhyenä kertauksena – Evervestin kautta sijoittaessasi:

  • Maksat vain hallinnointipalkkion, alkaen 0,45% vuodessa, riippuen salkkusi koosta
  • Palvelun kautta sijoitetut ETF:t perivät oman hallinnointipalkkionsa, tyypillisesti välillä 0,05% – 0,45% vuodessa. Valitsemme portfolioihin tuotoltaan, kuluiltaan ja likviditeetiltään fiksuimmat ETF:t.
  • Ei merkintäpalkkioita, säilytyspalkkioita tai lunastuspalkkoita
  • Ei kaupankäyntikuluja tai tuottosidonnaisia palkkoita

Lisätietoja Evervestin hinnoittelusta saat sivulta hinnasto