Miten syntyi Suomen ensimmäinen robottivarainhoitaja?

Mitä jos perustaisi täysin uuden sijoituspalvelun – sellaisen jonka asiakas itse haluaisi olla? Tässä artikkelissa kerromme, miten turhautuminen olemassa oleviin sijoituspalveluihin johti uuden, automatisoidun varainhoitopalvelun, Evervestin kehittämiseen.

Kuten niin moni muukin idea, tämäkin sai alkunsa lounaalla.

Elokuussa 2015 oli kuuma. Antti ja Jussi olivat palanneet lomilta töihin – toinen McKinseylle konsultoimaan ja toinen Sanomalle miettimään pääomasijoituksia – ja päättäneet sen kunniaksi mennä lounaalle. Erilaisista liikeideoista oli syömisen lomassa juteltu ennenkin, mutta tällä kertaa keskustelu oli innostuneempaa, jotenkin aiempaa vakavampaa. Molemmat olivat kuluneen vuoden aikana miettineet säästämistä tulevaisuuden varalle ja turhautuneet siihen, ettei omannäköistä ratkaisua tahtonut löytyä, samoihin epäkohtiin kun törmäsi kaikkialla: Tehottomuus, käytön hankaluus, hinnoittelun epäselvyys, yhteisten tavoitteiden ja luottamuksen puute. Tunne siitä, että maksaa turhasta.

Kahvien kohdalla keskustelu oli jo edennyt epäkohtien päivittelystä suuruudenhulluun suunnitelmaan: Mitä jos perustaisi täysin uuden sijoituspalvelun – sellaisen jonka asiakas itse haluaisi olla? Joka automaation kautta ja teknologiaa paremmin hyödyntämällä korjaisi kerralla kaikki ne epäkohdat, jotka sijoituspalveluissa yleensä turhauttavat. Voisiko joku muukin olla kiinnostunut? Jopa maksaa sellaisesta?

Idea todettiin nopeasti mainioksi. Mutta yhtä nopeasti tajuttiin, että siinä missä sijoitustoiminta ja liiketoiminnan rakentaminen olisivat varmasti kaksikolla hanskassa, lähenteli ymmärrys rahoitusalan järjestelmistä ja digitaalisten palveluiden koodaamisesta nollaa. Tiimiin tarvittaisiin siis jo perustamisvaiheessa kolmas jäsen: Joku, joka hanskaisi kaiken sijoituspalvelun edellyttämien järjestelmien rakentamisesta, aina palvelun käyttöliittymän kehittämiseen ja koko teknologiatiimin vetämiseen. Hyvä tyyppikin sen pitäisi olla – eihän mistään muuten tulisi mitään. Tällaisen tekijän löytäminen kuulostaa helpolta, eikö? Noh, päätettiin joka tapauksessa yrittää.

Tiimi kasaan ja hommiin

Kaksikon puuhista tietämättä, mutta samaan aikaan, myös yrityksen kolmannella perustajalla, Timolla, oli samansuuntaisia suunnitelmia. Timo oli työskennellyt vuosikausia erilaisten pankkien ja sijoituspalveluyhtiöiden IT-hankkeiden parissa ja oli jo aiemmin työstänyt ajatusta uudenlaisesta, digitaalisesta sijoituspalvelusta. Hanke oli jäänyt toteuttamatta sitoutuneiden tekijöiden puuttuessa, mutta idea oli kuitenkin jäänyt vahvasti itämään.

Evervestin perustajat – Kallasvuo, Törmänen, Tähtinen

Kun yhteys Antin, Jussin ja Timon välille saatiin koko kolmikon yhteisen ystävän, Laurin, kautta luotua, oli nopeasti selvää, että tarvittava osaaminen oli nyt kasassa ja että tällä porukalla tästä voisi todella tulla jotain. Lopulta päätös Evervestin perustamisesta syntyi nopeasti. Kun tiimi oli kasassa, ei mennyt kuin pari viikkoa ja koko kolmikko oli jo irtisanoutunut silloisista työpaikoistaan ja täysillä projektin kimpussa.

Erityisen hauskaa oli aloittaa ilman mitään valmiiksi mietittyä agendaa, puhtaalta pöydältä. Tai meidän tapauksessa oikeastaan ilman koko pöytää – se kun päätettiin rakentaa alun startup-pöhinässä itse. Hieno tuli ja on käytössä vieläkin. Hieno tuli myös Antin toimiston seinälle maalaamasta taulusta, joka syntyi ensimmäisen toimiston takahuoneessa sijainneessa ateljeessa.

Onko tässä mitään järkeä?

Jokainen yrittäjä on varmasti jossain vaiheessa ollut turhautunut ja kysynyt itseltään, onko tässä mitään järkeä. Niin mekin.

Ensinnäkin kuvittelimme alun perin hankkivamme rahoituksen, rakentavamme palvelun taustajärjestelmineen, saavamme Finanssivalvonnan myöntämän toimiluvan ja ottavamme ensimmäiset asiakkaat palveluun noin 8 kuukaudessa. Loppujen lopuksi meillä meni tähän kaikkeen 18 kuukautta. Kärsivällisyyttä on tarvittu. Ongelma ei ollut siinä, ettemmekö olisi olleet nopeita. Vaan siinä, että tekemistä oli tietenkin valtavasti enemmän, kuin odotimme.

Toiseksi arvelimme löytävämme avaintekijät tiimiimme helposti. Ei todellakaan. Pienessä yrityksessä resurssit ovat hyvin rajalliset, eikä tiimiin voida ottaa ketään, joka ei istu siihen täydellisesti. Ja kilpailu kovimmista tekijöistä on todella kovaa. Deepak, Leea ja Mika – on upeaa, että olette uskaltaneet hypätä projektiin mukaan!

Viimeiseksi, on tullut usein mietittyä, miksi kaikista aloista, joille yrityksen voi perustaa, piti valita juuri se kaikkein hankalin ja säädellyin, eli sijoitusala. Epäilen, että jos olisimme päättäneet perustaa kenkäkaupan (vähättelemättä tippaakaan kenkäkauppoja), olisimme myyneet ensimmäisen parimme huomattavasti nopeammin, kuin 18 kuukaudessa. Suomalaisia sijoitusmarkkinoita hallitsevat vahvat toimijat, joiden brändit tunnetaan läpi maan ja joita on erityisen vaikea horjuttaa. Alallamme kiinteät kustannukset ovat lähtökohtaisesti hyvin korkeat ja tarvitaankin paljon asiakkaita, ennen kuin liiketoiminnasta tulee kannattavaa. Me etenkin tarvitsemme, koska hinnoittelumme on matala ja palvelemme myös sijoitusvarallisuudeltaan pieniä asiakkaita.

Siitä se ajatus sitten lähti

Turhautumisista huolimatta, olen erittäin varma siitä, että olemme oikealla tiellä. Uutta rakentaessa hienointa on se, että saa suunnitella kaiken juuri sellaiseksi, kuin itse haluaa. Saa täydellisen tilaisuuden korjata epäkohtia, luoda helposti käytettävää ja hauskaa – tehdä sellaista, josta voi olla aidosti ylpeä.

Helppokäyttöinen, edullinen ja läpinäkyvä

Tämä oli missiomme, kun päätimme perustaa Evervestin elokuussa 2015: Halusimme luoda omaisuudenhoitopalvelun, jota itse haluaisimme käyttää ja jonka tarjoamisesta voisimme olla ylpeitä. Palvelun, joka on avoin, reilu ja tehokas. Palvelun, joka on laadultaan kunnianhimoinen, mutta kulujen osalta asiakkaalle edullinen ja läpinäkyvä. Ja, mikä tärkeintä, palvelun, joka on kaikkien järkevämmästä sijoittamisesta kiinnostuneiden saatavilla.

Olemme matkan varrella saaneet tukea huikeilta sijoittajilta ja tiimimme on kasvanut kolmesta perustajasta jo kuuteen huipputekijään. Paljon on opittu, joissain asioissa onnistuttu – ja toisissa epäonnistuttu. Monet aiemmat odotuksemme ovat muuttuneet. Mutta nyt Evervestin viimein avauduttua asiakkaille, on joka tapauksessa hienoa todeta, että missiomme on säilynyt muuttumattomana ja että olemme kyenneet luomaan kokonaisuuden, josta voi olla rehellisesti ylpeä. Tervetuloa tutustumaan!