Laiskan säästäjän ABC – helpot vaihtoehdot pitkäjänteiseen säästämiseen

Tapoja säästää on melkein yhtä paljon kuin säästäjiä. Yksi säästää keräämällä rahaa pankkitilille. Toinen lyhentää vähitellen asuntolainaa. Kolmas sijoittaa osakkeisiin, koska on innostunut pörssistä ja yritysten näkymien analysoinnista. Neljäs näkee tilaisuuden tanskalaisessa nykytaiteessa ja saa rahoillaan ainakin silmäniloa.

Tarkastelemme tällä kertaa säästämistä helppouden näkökulmasta ja käymme läpi laiskan säästäjän yleisimmät vaihtoehdot.

  • Pankkitili
  • Sijoittaminen rahastoihin
  • Omaisuudenhoitopalvelut
  • Robovarainhoito

Pankkitili – turvallinen vaihtoehto?

Kaikista helpoin tapa säästää lienee pankkitilin saldon kerryttäminen. Se ei vaadi huomiota, edellytä päätöksentekoa, eikä juuri sisällä riskiä. Harmillista kyllä, pankkitili on samalla se tehottomin muoto säästää: Tilille ei nykyisellään saa korkoa käytännössä ollenkaan ja inflaation jälkeen lopputulos on ostovoimaltaan vääjäämättä negatiivinen.

On tärkeää ymmärtää, että 20 vuodessa jo 2 prosentin inflaatio syön säästöjen ostovoimasta kolmanneksen, 3 prosentin inflaatio melkein puolet. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna pankkitili on aika kaukana ”riskittömästä”. Pitkäaikaiselle säästäjälle pankkitilin ei pitäisi olla todellinen vaihtoehto, mutta harmittavan usein se on.

Sijoittaminen rahastoihin – tuttua ja helppoa?

Aika helppoa on myös oman pankin sijoituspalveluihin tukeutuminen ja säästäminen esimerkiksi johonkin sattumanvaraisesti valittuun rahastoon. Tämä on jo selvästi pankkitiliä parempi vaihtoehto: kulujen jälkeenkin tuottoa kertyy kärsivälliselle sijoittajalle yleensä selvästi inflaatiota enemmän. Eikä lopputulos ole takuuvarmasti negatiivinen, kuten pankkitilin kohdalla.

Rahastoja on monenlaisia, toiset parempia ja toiset huonompia. Paremmuudella en viittaa tehtyihin sijoituspäätöksiin (joissa myös on tietysti eroja), vaan kulurakenteisiin. Ihmeellistä kyllä, monet suositut rahastot ovat edelleen todella kalliita ja loppujen lopuksi aika laiskoja sijoitustoiminnan osalta. Käytännössä kauniisiin kuoriin paketoituja indeksirahastoja, jotka eivät ole pärjänneet indeksilleen vertailussa vuosiin.

Muista, että jo prosentin ero vuosittaisissa kustannuksissa johtaa ”korkoa korolle”–ilmiön vuoksi 20 vuodessa kymmenien prosenttien eroon saavutetussa tuotossa. Ole siis tarkka, kun valitset rahastoa! Selvitä huolella ainakin rahaston kokonaiskulut ja se, miten rahasto käytännössä sijoittaa.

Omaisuudenhoitaja – helppoutta ulkoistamalla?

Monelle rahastojen ja eri sijoituskohteiden vertailu on käytännössä hankalaa ja vaivalloista. Tätä asiakaskuntaa palvelevat omaisuudenhoitajat, jotka rakentavat asiakkailleen huolellisesti harkitun sijoitusinstrumenttien kokonaisuuden ja hoitavat käytännön asiat asiakkaan puolesta yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Sinulta vaaditaan vain pari tapaamista silloin tällöin ja asiantuntija murehtii sijoituskohteiden valintaa ja markkinoiden metkuja puolestasi – ihanan helppoa ja vaivatonta, eikö!

Laadukkaat omaisuudenhoitopalvelut (tai nk. ”private banking”) voivat olla fiksu ratkaisu helppoutta arvostavalle sijoittajalle. Ongelmana säästäjälle on tyypillisesti saatavuus –  omaisuudenhoitopalveluita tarjotaan yleensä vasta satojen tuhansien, jopa miljoonien eurojen varallisuudelle. Kovapalkkaisen pankkiirin kulut eivät tule katettua, joten henkilökohtaista palvelua ei kannata tarjota pienille säästöille.

Robovarainhoito – helppoa ja kustannustehokasta

Jos haluaa helposti aloittaa järkevän säästämisen, muttei halua maksaa palvelusta maltaita, hyvä vaihtoehto voi olla automatisoitu varainhoito, eli robovarainhoito. Tässä mallissa säästämisestä tehdään äärimmäisen helppoa: asiakkuuden voi avata suoraan netissä omilla pankkitunnuksilla muutamassa minuutissa. Myös sijoittaminen on helppoa – käytännössä sijoittajan täytyy vastata muutamaan kysymykseen, ja päättää, haluaako sijoittaa palvelun kautta. Robovarainhoitaja hoitaa hankalat yksityiskohdat kuten kaupankäynnin ja muut aikaa vievät asiat kustannustehokkaasti.

Kiinnostuitko robovarainhoidosta vaihtoehtona sijoittamiseen? Tarjoamme Evervestillä erittäin laadukasta ja kustannustehokasta (hallinnointipalkkiomme alle 1% vuodessa) robovarainhoitoa myös sijoitusvarallisuudeltaan pienille asiakkaille, jo 500 eurosta alkaen. Palvelumme on suunniteltu helpoksi käyttää ja ymmärtää, jotta se olisi mahdollisimman monelle helpoin tapa säästää ja sijoittaa fiksusti.