5 ovelaa kysymystä, joilla tunnistat epämääräisen sijoitustuotteen

Sijoitustuotteiden myynti on viime vuosina muuttunut yhä aggressiivisemmaksi. Kokematon sijoittaja joutuu usein ahtaalle, kun vastassa on kokenut sijoitusvekottimien myyjä suurine lupauksineen. Kokosimme yhteen viisi kysymystä, joilla selvität helposti, kaupataanko sinulle epämääräistä sijoitustuotetta.

Maltti kannattaa aina – erityisesti myyntipuheita kuunnellessa

1) Sopiiko, jos nauhoitan tämän keskustelun?

Tämä on ehkä helpoin tapa varmistua siitä, että sijoitustuotetta myydään asiallisesti. Jos myyjän argumentointi ja toimintatavat kestävät päivänvalon, ei keskustelun nauhoittamisen pitäisi olla ongelma.

2) Saanko kirjallisena, yhdellä sivulla eriteltynä kaikki sijoitukseen liittyvät kulut?

Usein epämääräiset sijoituskohteet ovat sellaisia, joiden kalliit kokonaiskustannukset on kätketty monimutkaisiin sopimuksiin. Esimerkiksi kalliit kertaluontoiset kulut, korkeat hallinnointipalkkiot ja tuottosidonnaiset palkkiot ovat kuluja, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Sijoittajalla on oikeus saada selkeä kuva sijoituksen kokonaiskustannuksista ilman suurta vaivaa.

3) Saatko tuotteen suosittelusta tai myynnistä komissiota?

Tätä kannattaa kysyä, jotta ymmärrät paremmin tuotetta suosittelevan tavoitteita. Kalliimmissa sijoitustuotteissa ja -palveluissa on parhaat myyntipalkkiot, joten myyjän kannattaa suositella niitä pitkäaikaiselle sijoittajalle edullisempien vaihtoehtojen sijaan.

4) Millaisia riskejä sijoitustuotteeseen liittyy?

Jos myyjä väittää, että tuotteesta saa varmasti tuottoa tai ettet voi menettää rahaa, kannattaa kiittää ja lopettaa puhelu. Kaikkiin sijoituksiin liittyy riski – korkeampaan tuotto-odotukseen liittyy myös korkeampi riski menetyksestä. Kannattaa pitää mielessä, että pitkällä aikavälillä vain alle 10% varainhoitajista pystyy markkinatuottoa parempaan tuottoon kulujen jälkeen.

5) Oletko itse sijoittanut tähän?

Jos myyjä todella uskoo myymäänsä sijoituskohteeseen, olisi kummallista, jos hän ei sijoittaisi vastaavalla tavalla itse. Monet aktiivisia rahastoja kauppaavat sijoittavat itse varansa passiivisiin rahastoihin. Jos myyjä itse ei usko myymäänsä sijoitustuotteeseen, miksi sinä uskoisit?


Sijoittaminen ei ole pikamatka, vaan maraton

Me Evervestillä uskomme, että menestyksekäs sijoittaminen on pitkäjänteistä. Tämä ilmenee käytännössä seuraavasti:

  • Olet tervetullut nauhoittamaan jokaisen keskustelun kanssamme
  • Hinnoittelumme on erittäin yksinkertainen – perimme vain prosentuaalisen hallinnointipalkkion
  • Emme saa komissioita rahastojen välityksestä – pyrimme aina valitsemaan sinulle parhaat tuotteet
  • Kerromme selvästi sijoituksiin liittyvistä riskeistä – suosittelemme sinulle sopivaa riskitasoa antamiesi tietojen perusteella
  • Sijoitamme kaikki myös itse palvelun kautta – täysin samoilla kuluilla kuin sinäkin