5 minuutin pikaopas – miten suojaat säästöjäsi inflaation vaikutuksilta?

Helsingin Sanomat kirjoitti artikkelissaan viikonloppuna, että nykyisessä korkotilanteessa suomalaisten säästöjä katoaa yli miljardi vuodessa inflaation vuoksi. Tämä tarkoittaa, että 10 000 euron säästöistä sulaa vuodessa 150 euroa – eli 1500 euroa kymmenessä vuodessa.

Fiksu säästäjä osaa tehokkaasti suojautua inflaation vaikutuksilta. Tässä pikaoppaassa kerromme viidessä minuutissa, miten pääset alkuun helposti.

  • Ymmärrä perusteet
  • Selvitä sinulle sopiva tavoite
  • Kartoita vaihtoehdot
  • Tarkista kulut
  • Aloita!
150 euroa vuodessa, eli 1500 euroa kymmenessä vuodessa.

Miksi inflaatio syö rahojen arvoa?

Syy sille, miksi inflaatio syö tällä hetkellä rahojen ostovoimaa on yksinkertainen. Talletuskorot pankkitileillä ovat niin matalat, etteivät ne pysy hintojen nousun eli inflaation perässä.

Tässä mielessä inflaatiolta suojautumisen perusajatus on myös helppo ymmärtää – jos halutaan säilyttää rahan ostovoima, täytyy etsiä tapoja sijoittaa varoja siten, että ne tuottavat ainakin inflaation verran. Tämä ei ole käytännössä vaikeaa, kun tietää muutaman perusasian.

Kaikki lähtee tavoitteistasi – aikajänteestä ja riskinsiedosta

On tärkeää, että tapa sijoittaa soveltuu omaan elämäntilanteeseesi. Osa haluaa pitää rahansa helposti saatavilla äkillisten menojen varalta – tällöin tyypillisesti suositaan ns. korkoinstrumentteja, joiden arvo vaihtelee yleensä vähemmän lyhyellä aikavälillä.

Osa puolestaan säästää pidemmällä aikavälillä esimerkiksi eläkkeen varalle, lapsille tai suurempaa hankintaa varten. Pitkällä tähtäimellä sijoitetaan usein osakkeisiin tai osakerahastoihin, joiden arvo vaihtelee enemmän lyhyellä aikavälillä, mutta joiden odotus tuotosta pitkällä aikavälillä on suurempi.

Kartoita vaihtoehdot, jotka sopivat omiin tavoitteisiisi

Osakkeisiin ja korkoihin voi sijoittaa joko suoraan, aktiivisten rahastojen tai indeksirahastojen(ETF) kautta. Käytännössä valinta näiden välillä on, haluaako sijoittaa aikaa ja vaivaa arvopapereihin perehtymiseen vai arvostaako helppoutta ja vaivattomuutta.

Huolimatta siitä, valitseeko suoran vai rahastoihin perustuvan sijoittamisen, on syytä kiinnittää huomiota tehokkaaseen hajauttamiseen. Indeksirahastojen etuna on, että niitä käyttämällä päästään helpommin tehokkaaseen hajautukseen, joka on työläämpi ja kalliimpi toteuttaa suoraan sijoitettaessa.

Tarkista kulut

Erityisesti rahastosijoittamisessa kannattaa arvioida odotetun tuoton lisäksi myös kokonaiskuluja. Passiiviset rahastot ovat kuluiltaan yleensä edullisempia (kulut tyypillisesti 0.1-0.5% vuodessa) kuin aktiiviset rahastot (kulut jopa yli 2% vuodessa). Erityisesti kannattaa välttää korkeita piilokuluja.

Euromääräisten kulujen lisäksi kannattaa toki muistaa, että myös oma aika on arvokasta. Jos tekee sijoitusten eteen töitä useita tunteja vuodessa, oma aika maksaa helposti satoja euroja. Analogiana – pääosa ostaa perunoita kaupasta, koska se on helpompaa, vaikka olisikin halvempaa kasvattaa niitä itse.

Aloita!

Ehkä keskeisin haaste monelle tavalliselle säästäjälle on aloittaa sijoittaminen käytännössä. Moni lykkää aloittamista, koska kokee sen liian vaikeaksi tai vieraaksi. Tämä on täysin ymmärrettävää – palveluita ja tuotteita on saatavilla paljon, mutta tie innostuksesta sijoitusten tekemiseen osoittautuu monessa turhan hankalaksi.

Nykyisin aloittamiseen löytyy onneksi myös selkeitä ja laadukkaita vaihtoehtoja, joilla pääset helposti liikkeelle.


Fiksun sijoittamisen aloittamisen ei tarvitse olla vaikeaa

Evervestin automatisoidussa varainhoitopalvelussa pääset alkuun alle kymmenessä minuutissa:

  • Testaa ilmaiseksi, millaisen salkun tekisimme sinulle
  • Vastaa sarjaan tarkentavia kysymyksiä – saat sinulle räätälöidyn suosituksen
  • Sijoita halutessasi salkkuun suoraan netissä
  • Maksat palvelusta vain hallinnointipalkkion – et hämäriä piilokuluja
  • Voit ottaa rennosti – seuraamme ja päivitämme salkkuasi automaattisesti